News

Arnhem first skimming-proof parking ticket machines

Parkeer24. December 2012

Arnhem Primeur met 'skim proof' parkeerautomaten.
De gemeente Arnhem heeft onlangs veertig nieuwe parkeerautomaten aangeschaft, waarvan 38 inmiddels al in het straatbeeld zijn verschenen. Cees Soederhuizen van parkeerbedrijf Arnhem, uitvoerder van het Arnhemse parkeerbeleid, licht toe: "Om met de tijd mee te gaan kan er vanaf nu naast muntgeld ook met pin en creditcard worden betaald. In een uitbreidingslocatie is uitsluitend met pin te betalen." Een mooie ontwikkeling, maar om de maatschappelijke onrust omtrent skimmen weg te kunnen halen en geen enkel risico te nemen, was meer nodig. Dit heeft geresulteerd in een primeur: Arnhem is de eerste gemeente die parkeerautomaten met Veilige Pasinvoer (VPI) heeft uitgevoerd, een gepatenteerd product van CSPtec. VPI is inmiddels een bewezen effectieve oplossing in de strijd tegen het skimmen. Lees het artikel.

Dutch Railways one year no skimming!

Metro. November 29, 2010

Anti-skimwapen NS gouden greep. Kaartautomaten NS nu een jaar skimvrij.
“Honderd procent”, zegt NS-directeur Financiën Chris Smulders over de veiligheid van zijn kaartautomaten. Een jaar geleden beloofde de grootste vervoerder van reizigers op het spoor al dat pinpasfraude op de treinstations dankzij een handige innovatie een halt zou worden toegeroepen. Sindsdien zouden er inderdaad geen NS-klanten meer slachtoffer zijn geworden van skimmen bij een kaartautomaat. “En daar zijn we apetrots op”, oordeelt Smulders.

GVB Amsterdam implements Secure Card Feeder

Press release GVB. November 26, 2010

Verkoop- en oplaadautomaten voorzien van skimbeveiliging.
Alle GVB verkoop- en oplaadautomaten zijn vanaf vandaag voorzien van een skimbeveiliging. Een speciaal voorzetstuk zorgt ervoor dat de gebruiker eerst zijn of haar bankpas moet inleggen voordat de pas in de automaat kan worden geschoven. Met deze skimbeveiliging is skimmen verleden tijd. Eerder dit jaar is een aantal verkoop- en oplaadautomaten van GVB op de metrostations het doelwit geworden van skimmers. De skimbeveiliging die op alle GVB verkoop- en oplaadautomaten is geplaatst, wordt - met succes - ook door de NS ingezet.

Debit card fraud at railway stations is over

Algemeen Dagblad. April 15, 2010

Pinpasfraude op NS-stations is opgelost.
Treinreizigers worden niet langer geplaagd door pinpasfraude bij kaartjesautomaten. De oplichters zijn afgedropen door beter beveiligde machines, stellen de Spoorwegpolitie en NS. Er heeft zich dit jaar nog geen enkel skimincident op een station voorgedaan. Over heel 2009 kraakten criminelen nog 467 keer een kaartjesapparaat. Treinreizigers moeten sinds begin dit jaar bij alle machines hun bankpas in een nieuwe voorzet leggen. Daarna schuiven ze die in het apparaat. “Hierdoor wordt het erg ingewikkeld om bankpasgegevens te kopiëren”, stelt woordvoerder Marjolein Ruitenbeek van de Spoorwegpolitie, dat alle gevallen van skimmen bijhoudt. De NS heeft van september tot en met eind december alle automaten aangepast om het pinnen veiliger te maken. Met succes, zegt woordvoerder Miranda Mens. “We geloven dat dit een goede en effectieve oplossing is. Het is criminelen niet gelukt het systeem te kraken. We denken ook niet dat het ze zal lukken.”

Dutch Railways battle against skimmers

Spits. December 8, 2009

Slag NS tegen skimmers. Kopiëren pinpas bij kaartjesautomaten lijkt verleden tijd.
De Nederlandse Spoorwegen (NS) lijken de strijd tegen skimmers te winnen, al wil de NS niet te vroeg juichen. Sinds de landelijke invoering van de zogenaamde Veilige Pasinvoer op de kaartjesautomaten is op geen enkel station meer geskimd, meldt de NS-persvoorlichting desgevraagd. Bij skimmen wordt tijdens het pinnen de magneetstrip gekopieerd en tegelijkertijd de pincode afgelezen, bijvoorbeeld met een minicamera. De NS begon in september met het plaatsen van externe voorzetmonden waar de pinpas moet worden ingelegd. In de loop van november werd de operatie afgerond. “We hebben heel veel vertrouwen in dat ding”, zegt voorlichter Nienke Spanauf. “Het is een adequate bescherming tegen skimmen. Maar het is te ambitieus om te roepen dat het niet te kraken zou zijn.” Ze durft dan ook niet te beweren dat met de voorzetmonden de slag tegen het skimmen al gewonnen is. “Scherm altijd je pincode af. Better safe than sorry.”

Debit card payments safer at Dutch Railways

Metro. August 28, 2009

Pinnen kaartje bij NS veiliger. Kaartmachines uitgerust met anti-skimwapen.
De NS zet in de strijd tegen pinpasfraude een nieuw wapen in. Vanaf maandag worden op de treinstations alle kaartjesautomaten uitgerust met een nieuwe anti-skim innovatie. In de nieuwe opzet moeten reizigers hun bankpas eerst in een metalen voorzetstuk leggen, voordat de pas in de kaartjesautomaat geschoven kan worden. Het voorzetje moet voorkomen dat bendes een apparaat op de pingleuf plaatsen, waarmee gegevens van betaalkaarten kunnen worden gestolen. “Dit wordt nu zo goed als onmogelijk”, kondigt NS-woordvoerder Nienke Spanauf aan. Toch is het aantal mensen dat ‘geskimd’ wordt bij de onbemande kaartmachines op de treinstations volgens haar relatief klein: “Sinds dit fenomeen opkwam hebben wij veel gedaan om skimmen te voorkomen. We wijzen klanten er bijvoorbeeld op dat het heel verstandig is je pincode goed af te schermen tijdens het pinnen.” Door de maatregelen is het aantal skimslachtoffers op de NS-stations in korte tijd ‘drastisch’ afgenomen, aldus Spanauf. “We zijn van twee gevallen per dag naar minder dan één gegaan. We willen echter naar nul. Elk skimslachtoffer is er één te veel.” Hoewel de NS claimt met de innovatie ‘korte metten met skimmen te maken’, erkent de vervoersmaatschappij dat de strijd tegen pinpasfraude niet zo eenvoudig gewonnen is. Spanauf: “Skimmers zijn geen straatschoffies, maar geavanceerde IT-mensen. Wij zetten dan ook goede specialisten in om met oplossingen te komen. Het is een ratrace.”